Milliarder mig her og milliarder mig der

Når nu politikerne ‘pludseligt finder ud af, at der er 10-12 milliarder mere i statskassen end beregnet’ – penge som skatteborgerne har lagt i kassen – så starter der altid en diskussion om, hvad pengene skal gå til. Jeg har ideer, som kunne være til alles fordel.

Fordi, fair nok, det giver desværre ikke mening at sætte skatterne ned eller give pengene tilbage til folket. Det er simpelthen for lidt penge til dét og bureaukratiet er på fuld skrue så det ville koste ca. det samme at give pengene tilbage. Sammenlagt med de 16-20 milliarder, der blev ‘fundet’ for et års tid siden er statskassen jo overfyldt med slanter, som kunne bruges på en smart lille finte.

Mens andre diskuterer “velfærd? Sygehuse? Lønstigninger i det offentlige? Min-personlige-favorit-velgørenhed-skal-have-en-del-af-kagen! eller hvad folk nu ellers finder på at ville give pengene til så er Jeg ovre i en helt anden boldgade. Inspirationen kom efter at Jeg fik en pokkers masse penge tilbage i varme-/vand a conto, og dem har Jeg tænkt mig at investere i noget, der kan vokse.

Staten kunne gøre det samme, men – og lad nu være med at sukke for dybt; du får bare kaffen galt i halsen! – i private initiativer!

Der er rigtigt mange ideer, der ikke bliver til noget fordi det er vanvittigt svært at finde investorer til ting de fleste er enige om vil give afkast, men afkastet er for lille til at en investor vil bruge tid på det. Staten behøver nemlig ikke et stort gyldent afkast – det kommer helt af sig selv senere. Smid pengene over i en skuffe, der har til formål at investere i Arbejdspladser. Ikke statslige eller statsstyrede arbejdspladser, men private virksomheder, der med tiden kan hjælpe med at give staten en langt større ‘indtægt’ på skatter og afgifter.

Simple krav til de virksomheder, som meningmand kunne søge om penge til.
– Maks. 1 million kroner i investering.
– Minimum 10 nye arbejdspladser i dén virksomhed.
– Skal være – pr. ekspertvurdering – en ‘holdbar virksomhed’ i længere tid.
– Skal have en god chance for at kunne overleve på egen hånd.
– Skal opfattes som et ‘rentefrit lån’, der skal kunne tilbagebetales over 5 år af virksomheden.

Lad os ‘nøjes’ med det mindste tal Jeg har læst i den senere tid; 10 milliarder kroner for så kan resten bruges på at administrere investeringerne. Fordelen ved arbejdspladser er at lønudbetalinger giver skattekroner ind igen, virksomheder betaler skat og der er en masse afgifter og MOMS, som pludseligt er ren indtægt. Arbejdspladser fjerner også en del udgifter på forsørgelse af arbejdsduelige. Alt i alt ville det på ret kort tid være en økonomisk gevinst for Staten.

Fordi 10.000 nye mindre virksomheder med 100.000 ansatte vil meget hurtigt sende skattepenge tilbage til Staten, og lur mig om ikke de nye virksomheder har brug for samarbejdspartnere, der ikke nødvendigvis har noget med denne ordning at gøre, hvilket – igen – enten skaber større indtægter (og dermed skattekroner) i eksisterende virksomheder eller nye virksomheder, der bliver oprettet af ‘almindelige investorer’ bliver oprettet og skaber flere skattekroner.

Jeg er, som altid, modstander af stater, men når nu Jeg ikke kan undgå den så bliver Jeg jo nødt til at foreslå måder, hvorpå den kan være til gavn frem for at være en hæmsko for almindelige mennesker…

Scroll to Top